Provincie staat positief tegenover uniek drone testgebied boven proefvelden

11 september 2018

Drones en Jacob van den Borne. Sinds 2012 onlosmakelijk met elkaar verbonden. Van hobby naar resultaten behalen voor zijn teelt. Echter na 5 jaar experimenteren blijken 'hobby drones' beperkingen te hebben. Om serieus de positieve impact van elektrische drones voor landbouw en natuur aan te tonen, moeten we mogen vliegen met professionele drones. Daar heb je aan de een kant een diploma voor nodig en aan de andere kant een vergunning. 

Proeven doen met drones tot 25 kg en soms tot 150 kg boven de proefvelden rondom Van Den Borne Aardappelen is nu een stukje dichterbij. Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant heeft een positief besluit genomen op onze aanvraag 'luchthavenregeling'. Zienswijzen zijn welkom. 

UPDATE 14 Februari 2019 : Er zijn geen zienswijzen binnengekomen en deze week heeft de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, handelende in overeenstemming met de Minister van Defensie, een veilig gebruik luchtruim verklaring voor de RPAS Luchthaven - Agri Drone Port Reusel - afgegeven. De provincie Noord-Brabant heeft de luchthavenregeling vastgesteld

UPDATE 16 Februari 2019 : Door media aandacht komen er vragen binnen wat er nu mogelijk is bij ons. Lees hier een korte toelichting.
Luchthavengebied klinkt heel groot, maar het zijn de 3 gele vlakjes in bovenstaande tekening. De landingsplaatsen voor drones zijn de rode vierkantjes (3x3 meter). Het vlieggebied is wettelijk afgebakend rondom het bedrijf waar elektische drones boven de volle grond getest mogen worden. Het aantal vluchten is tevens beperkt: Iedere keer als een drone opstijgt en landt is een vlucht, met testen tikt de teller snel. We hebben van omwonenden al vragen gehad omtrent mogelijk geluidsoverlast; we hebben bewust gekozen om alleen onderzoek te doen met elektrische drones/RPAS omdat deze praktisch geen geluidsgolven veroorzaken. Het geluid is te vergelijken met een elektrische grasmaaier en de grotere drones met een grasmaaier waar de bestuurder op zit. En omdat een erkende havenmeester direct betrokken is gaan we tevens aan de slag met onderzoek en afstemming veiligheid i.r.t. overige vliegbewegingen (ver) boven het testgebied. 

Voor ons als Praktijkcentrum is dit een belangrijke stap, de inzet van drones heeft al aangetoond dat je met minder milieubelasting dezelfde opbrengsten kan bereiken. Dit willen we met deze regeling serieuzer met meer typen drones en partners gaan onderzoeken en aantonen.

Meer informatie over de achtergrond onderzoek en ontwikkeling voor landbouw, milieu en regio economisch belang, klik hier (PDF)


Berichtgeving Omroep Brabant 12-9-2018
Berichtgeving Up in the Sky 12-9-2018 
 

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD