Lancering AFI Moonshot Digitale Gewasketen. Bent u erbij?

24 april 2019

Een gewasketen die. Gewoon. Klopt.

Samen met Nederlandse, EU en wereld spelers moeten we in staat zijn om de duurzame voedselketen te ontdekken die zowel qua bodem, biodiversiteit en water beheer klopt, fysieke arbeid door mens en machine klopt en rendabele te verwerken schaalgrootte klopt. Waarbij dus de hele keten data klopt.

De wet van Moore voor landbouw

De wet van Moore in de computer wereld staat voor ieder jaar twee keer kleiner, twee keer beter in resource gebruik per jaar. Kan dit ook voor de landbouw keten? 2x beter bodembeheer, 2x slimmere arbeid, 2x meer afzet? Per jaar?

Gewoon beginnen.

Niet eerst aan de keukentafel en een groot plan schrijven (dat is namelijk Proeftuin voor Precisielandbouw al) maar gewoon beginnen. Dit voorjaar zijn we begonnen met 5 Ha om de wet van Moore voor de landbouw uit te gaan proberen. De normale werkbreedte voor een gewas is bij Van Den Borne 30 meter. De wet van Moore stelt dus dat dat 15 meter moet zijn dit jaar. En direct 8 gewassen naast elkaar om aan de slag te gaan met strokenteelt als stap voor betere bodem, intercropping en vermindering ziektedruk.
Iedereen in de gewasketen, grote en kleine spelers worden bij het traject van 5 Ha waar mogelijk betrokken. Het doel is huidige processen voor kloppende teelt te ontsluiten en zo de kansen voor high tech, data en agrofood te verzilveren. Voor het zaaien en poten van 8 gewassen zijn meer dan 5 machines langs geweest voor een paar stroken van 15 x 200 meter.  We weten nu al dat dit beter en effectiever kan met verbeteringen samen met machinebouwers, loonwerkers en verwerkers. 

De kop is eraf. Nu zorgen dat het allemaal klopt. Het praktijkcentrum voor precisielandbouw helpt bij de monitoring van de groei. En aan de slag met meer verwerkers, toeleveranciers, food specialisten en retailers om wat we proberen ook gaat landen in het NL zelfvoorzienend en exporterend voedselsysteem.

AFI Digitale Gewasketen

Ons traject met meer dan 20 gewasketen spelers is een AgriFoodInnovation moonshot. Een jaar op vrijwillige basis op de zgn. vrijdag middag in de maak, inmiddels een serie potentiele disruptieve innovaties die zowel de bodem, de teler als verwerker en overige keten spelers versneld hopen te ondersteunen in verduurzaming naar een kloppend circulair (volle grond data gedreven) voedselsysteem. Een moonshot verder rijkend dan individuele huidige systeem innovaties; een integrale aanpak die je gewoon moet gaan proberen en bij draagvlak betrokken partijen met financiële ruimte kan gaan versnellen.

Lancering moonshot

13 mei van 16.00 – 18.00 Innovation Space (tegenover MetaForum TUe) Eindhoven

Gewoon beginnen krijgt gehoor bij de Provincie Noord-Brabant. AgriFoodInnovation gaat van start (lees hier de officiele AFI kickoff uitnodiging) en wij zijn een van de drie kansrijke moonshots met serieuze – door bedrijven gesteunde – business cases.

Wie doet er al mee? Wat zijn de onderwerpen? Wil je als teler al mee doen? Of als verwerker of food designer?
Het principe is open innovatie, zwaan kleef aan. Vanuit kennisinstelling of als ondernemer. Als je gelooft in een integrale (data gedreven) aanpak van de gewasketen voor morgen, kom dan 13 mei even naar Eindhoven! Ben je verhinderd, stuur dan een mail aan paul@pcvpl.nl met wat je de 13e had willen zeggen, dan praten we later verder.

 

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD