Managementzone middagen voorzien in behoefte teler

4 maart 2019

Hoe kan ik op een juiste wijze data verzamelen om er zone-/taakkaarten van te maken en wat kan ik daar nou allemaal mee doen op mijn bedrijf? Dat blijkt het grootste knelpunt waar de deelnemers van de innovatie precisielandbouwgroepen van de proeftuin voor Precisielandbouw tegenaan lopen. Om deze reden houdt de Proeftuin voor Precisielandbouw zogenoemde 'managementzone/taakkaartmiddagen'. Onder begeleiding van specialisten leren de telers om, op basis van zelf meegebrachte bodemkaarten, een zone/taakkaart te maken die kan dienen als achtergrondkaart voor het rechtrijsysteem.Op 22 februari jl. vond een 'managementzone/taakkaartmiddag plaats in Reusel met 34 telers en 11 taakkaartspecialisten. Op 1 maart jl. werd de tweede managementzone/taakkaartmiddag gehouden in Colijnsplaat en door 27 telers bezocht. De specialisten kijken terug op een zeer leerzame en interessante middag met enthousiaste telers aan het eind van de bijeenkomsten.
Telers geven aan op deze middag taakkaartspecialisten te hebben ontmoet die het voordeel van managementzones/taakkaarten op de trekker laten zien en ook hoe als teler erop in te spelen bij het telen. We leren perceelzones te registreren gedurende komend teeltseizoen. Je hebt een rechtrijsysteem op je tractor en het scherm in je cabine met GPS zorgt dat de tractor op lijn blijft. Het doel is om op de achtergrond kaart een perceelzones afbeelding/kaart te plaatsen om tijdens alle handelingen op het perceel het komend seizoen zone veranderingen te ZIEN. En dan de mogelijkheid hebben om naar buiten te kijken of je in je gewasgroei ook deze zoneovergang herkent.

Ook zónder rechtrijsysteem op je tractor zijn er Apps voor de smartphone om op een teelt/navigatie App een perceelzone kaart onder je positie te leggen. Voor de telers met de nodige ervaring ligt het doel een stukje verder. Je doel voor komend jaar is een referentie strook over een zoneovergang te leggen, een strook waar je poot/zaait en rest van jaar niets/minder doet . Hierdoor heb je in je rechtrijsysteem 4 vlakken waar je verschillen in ontwikkeling plant en vrucht kan zien. Op de middag kregen de telers uitleg over perceelzones en de rol van de referentie/ nulstrook. De taakkaartspecialisten gebruikten een eigen platform of een third party.

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD