Weerstations

Bij precisielandbouw is het belangrijk om de juiste teeltmaatregel, op de juiste plek, op het juiste moment toe te passen. Het moment van toepassen is onder andere afhankelijk van de weersinvloeden. Om een teeltmaategel op het juiste moment toe te passen, is het belangrijk om de actuele weerinvloeden in beeld te brengen. Dit kan met behulp van weerstations. Met de actuele weersinvloeden kan bijvoorbeeld het juiste spuitmoment worden geadviseerd of het juiste irrigatiemoment worden bepaald.

Wolkytolky 

De WolkyTolky is een weerstation, die verschillende weergegevens meet. Zo worden de volgende gegevens gemeten door het weerstation:

  • Neerslag
  • Temperatuur
  • Windkracht + windrichting
  • De relatieve luchtvochtigheid
  • Zonnekracht + UV-straling
  • Bladnatheid, wat een belangrijk indicator kan zijn voor de ziektedruk.

Ook het bodemvocht en de bodemtemperatuur kunnen worden gemeten met het weerstation van WolkyTolky.
Daarnaast is het mogelijk om verbinding te maken met een datacentrum via een mobiel netwerk of app. Hierop kunnen de actuele ontwikkelingen op het perceel worden getoond en kan de app de teler waarschuwen wanneer een ingestelde waarde wordt bereikt of is overschreden. Een voorbeeld van een ingestelde waarde is een bepaalde percentage van het bodemvocht. Wanneer het percentage bijna wordt bereikt of wordt overschreden, kan de teler gewaarschuwd worden via de app. Aan de hand hiervan kan de teler tijdig reageren en kan een eventueel vochttekort worden voorkomen.
 

 
 

Sencrop

Met de weerstations van Sencrop is het mogelijk om agro-weergegevens vanuit het perceel te verzamelen. Deze data van de verschillende weerstations van Sencrop, kunnen vervolgens worden gekoppeld aan een adviesmodule, ook wel een Beslissings Ondersteunend Systeem (BOS-systeem) genoemd. Zo kan de juiste beslissing worden genomen, voor een effectief resultaat van de maatregel en kan bijvoorbeeld het inputproduct worden verminderd. Een voorbeeld is het bepalen van het juiste spuitmoment, met een lagere dosering aan gewasbeschermingsmiddel. Daarnaast is het met Sencrop mogelijk om data van andere weerstations in de omgeving te analyseren. De beschikbare weerstations van Sencrop op het praktijkcentrum zijn de Raincrop en de Windcrop.
  • Raincrop: Met de Raincrop van Sencrop kunnen lokale agro-weergegevens, zoals de (cumulatieve) neerslag, temperatuur, luchtvochtigheid, natteboltemperatuur en het dauwpunt worden gemeten.
  • Windcrop: Met de Windcrop is het mogelijk om het gewas op het juiste moment te behandelen en te zorgen voor een zo effectief mogelijke teeltmaatregel. Zo meet de Windcrop de windsnelheid, windrichting en mogelijke windvlagen.

 

 

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD