Proef 'Druppelirrigatie en fertigatie in de aardappel- en maïsteelt'

Op het Praktijkcentrum voor Precisielandbouw gaat in het teeltjaar 2021, het project ‘Druppelirrigatie en fertigatie in de aardappel- en maïsteelt’ worden uitgevoerd op één van de proefvelden van het praktijkcentrum. Met druppelirrigatie kan water nauwkeurig worden toegevoerd aan het gewas met behulp van een doseringssysteem, bestaand uit een hoofdleiding en druppelslangen. Aan het doseringssysteem kunnen er meststoffen worden toegevoegd, die vervolgens worden afgegeven aan het gewas in het perceel, ook wel fertigatie genoemd.

  

Met druppelirrigatie bestaat de mogelijkheid om een efficiëntere watergift te geven aan het gewas. Iets wat steeds belangrijker wordt met de warme temperaturen en droge periodes tijdens het groeiseizoen van de meeste gewassen. Daarnaast komt ook kijken dat zoet water schaarser wordt en er hierdoor tijdens de droge periodes op meerdere plekken beregeningsverboden gelden, voor het onttrekken van oppervlaktewater. Een reden om zuiniger om te gaan met het beschikbare water en de watergift efficiënter toe te passen. Met druppelirrigatie is het mogelijk om meerdere keren op een dag, de juiste hoeveelheid water toe te voeren aan het gewas. Dit gebeurd met kleinere hoeveelheden water. Hierdoor wordt eventuele uitspoeling ook tegengegaan. Daarnaast wordt het vaak koude water toegevoegd onder het gewas, waardoor het gewas de grote hoeveelheid water niet meer over zich heen krijgt. Het moment van toepassen met druppelirrigatie is mogelijk met sensoren.

Daarnaast is het met fertigatie mogelijk om voedingstoffen (nauwkeurig) te sturen op basis van de voedingsbehoefte van het gewas. Hiermee is het mogelijk dat de opbrengstpotentie toeneemt en er minder voedingstoffen/wateroplosbare meststoffen worden toegevoegd, aangezien er nauwkeuriger kan worden toegediend.  

In het project gaat de meerwaarde van het druppelsysteem en het toevoegen van meststoffen (fertigatie) worden bepaald. Hierbij gaan er verschillende stroken worden aangelegd. Een strook zonder druppelirrigatie, waar geïrrigeerd gaat worden met een haspel, een strook met druppelirrigatie in zowel de aardappelen als in de maïs en een strook met druppelirrigatie in de aardappelen, waarin er gebruik wordt gemaakt van fertigatie.


 

 

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD