In de Praktijk, evidence based farming.

Aan de slag met precisielandbouw. Hoe leer je het beste? Door het doen! Of je nu student, boer of toeleverancier bent; zelf met open teelt aan de slag is het credo van het Praktijkcentrum.

3T : 

Toeleveranciers :
Sinds 2017 doen we op de proefvelden succesvol proeven voor derden. Door in gecontroleerde omgeving plots aan te leggen en simpelweg combinaties van bodem, pootgoed, middelen en interacties uit te proberen en deze met drones, sensoren en bemonstering het hele seizoen te volgen hebben we data om - evidence based - het waarom van het resultaat aan te tonen. Dit helpt de toeleverancier bij het beter begrijpen van zijn/haar product in bepaalde omstandigheden. De data leidt tot visueel bewijs in welke condities een optimale opbrengst bereikt kan worden. 

Telers : 
Sinds 2018 begeleiden we samen met de Proeftuin voor Precisielandbouw partners telers innovatiegroepen in Zuid-Nederland. Het doel is om eerste en gevorderde stappen te zetten in het toepassen van precisielandbouw in alle soorten volle grond teelten. Het begint bij het ZIEN van beschikbare data tijdens het reguliere teeltproces. We zijn ervan overtuigd zodra je data - visueel - ziet, de link legt tussen bijvoorbeeld bodemzones in je perceel en de status van je gewas aan twee kanten van een zone grens - je vanzelf nieuwsgierig wordt om met deze kennis een jaar later te gaan sturen voor betere resultaten met dezelfde middelen. 

Techniek : 
High Tech en Agrofood ontmoeten elkaar al 3 generaties op het Van Den Borne familiebedrijf in Reusel. Sinds 2009 worden er samen met toeleveranciers van machinebouw tot sensor en software aan prototypes en productie oplossingen gewerkt. Deze oplossingen worden op het bedrijf uitgeprobeerd en verder ontwikkeld. Het praktijkcentrum faciliteert deze samenwerking waar mogelijk. Op proefvelden achter het bedrijf was in september 2018 een zgn. battle of the soilscanners. Met studenten wordt er gewerkt aan nieuwe kleine en grote machines voor de landbouw. Software wordt onderzocht, concepten en prototypes opgeleverd. Sinds februari 2019 is het zelfs mogelijk om iedere dag proeven te doen met drones in het luchtruim boven onze proefvelden. 


Meer weten over precisielandbouw? Bekijk hier de 14 fasen van de Precisie Landbouw cyclus ook van toepassing op onze proefvelden. 

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD