Fieldlab Regen

Aangezien er percelen zijn met droog gevoelige gronden of droog gevoelige plekken in het perceel, is het irrigeren van verschillende gewassen noodzakelijk. Dit om een eventueel vochttekort aan te vullen, met het doel en zo optimaal mogelijke groei voor de planten te bereiken. Dit kan op zijn beurt weer leiden tot een zo hoog mogelijke opbrengst voor de teler. Om dit te behalen kan er gebruik worden gemaakt van bodemsensoren en het Raindancer programma.

Bodemsensoren

Om de vochttoestand van de bodem in beeld te kunnen brengen en het optimale moment van irrigatie te bepalen, kan er gebruik worden gemaakt van verschillende bodemvochtsensoren. Bodemvochtsensoren geven de vochttoestand weer van de bodem. Wanneer de vochttoestand te laag is, kan het vocht worden aangevuld met behulp van irrigatie. Dit kan leiden tot een optimalere groei van de plant.

Daarnaast kunnen sommige bodemvochtsensoren worden gekoppeld aan een weerstation. Weerstations kunnen de teler voorzien van verschillende data, zoals: de windsnelheid, de straling en de gevallen neerslag. Aan de hand van de bodemvochtsensoren en het weerstation, kan het optimale spuitmoment nauwkeurig worden bepaald. Hierdoor is het mogelijk om kleinere hoeveelheden gewasbeschermingsmiddelen nauwkeuriger toe te passen.

De beschikbare bodemsensoren en weerstations op het Praktijkcentrum zijn te vinden in het fieldlab sensoren.

Raindancer

Met de verzamelde data en het nauwkeurige moment van beregenen, kan er geïrrigeerd worden. Ook dit kan nauwkeurig en gemakkelijker met de Raindancer, een fleet management programma dat speciaal is gemaakt voor het irrigeren. Hierop is de actuele informatie van de haspels op een bedrijf beschikbaar, bijvoorbeeld waar hij zich bevindt, de druk en wanneer hij binnen is. Aan de hand van een GPS module is het mogelijk om perceelsgrenzen in te laden, waardoor de werkbreedte van de haspel variabel kan worden bijgesteld. Ook de oprolsnelheid van de haspel kan variabel worden ingesteld, wanneer het maximale aantal millimeters wordt ingesteld. Daarnaast is het mogelijk om een omzetplanning te maken, worden storingen gemeld en kan de haspel vanaf de telefoon of computer worden bestuurd.

  


In het fieldlab Irrigatie zijn de afgelopen jaren verschillende projecten en proeven uitgevoerd. In het teeltjaar van 2021 gaan er weer verschillende projecten en proeven worden uitgevoerd, zoals de proeven ‘Peil gestuurde drainage’ en ‘Druppelirrigatie en fertigatie in de aardappel- en maïsteelt’.



 

Praktijkcentrum voor Precisie landbouw maakt gebruik van cookies. Bezoek je onze site, dan ga je akkoord met het plaatsen van Cookies. AKKOORD